Hesteadfærdsterapi

Det gode samarbejde grundlægger succesen

Heste er drevet af stærke flok- og overlevelsesinstinkter, som er meget anderledes end vores, idet hestene er byttedyr, og vi mennesker er rovdyr. Derfor opfatter vi verden meget forskelligt, og det giver grobund for mange misforståelser mellem menneske og hest. Disse misforståelser fører til stress og uønsket adfærd, såvel under rytter som i håndteringen fra jorden.

Jeg kan forklare dig, hvorfor din hest opfører sig, som den gør, samt lære dig, hvordan du ved at ændre din egen adfærd også kan ændre din hests adfærd – såvel fra ryggen som fra jorden, så I undgår misforståelserne og får et nemt og positivt samarbejde.

Eksempler på problemstillinger, jeg kan lære dig at løse:

  • Generelle udfordringer i samarbejdet som fx aggression, usikkerhed, stress og overreaktioner (fx angst for skilte, kloakdæksler, porten i ridehallen mv.)
  • Problemer i grundridningen - fx hesten har svært ved øvelser på den ene volte, skyder skulderen, manglende fremdrift eller stop, uhensigtsmæssigt bevægelsesmønster, anspændthed mv.
  • Problemer med trailerlæsning
  • Vanskeligheder, "dårlige manerer" eller uro i håndteringen fra jorden (fx på staldgangen, vandspiltov, til og fra fold mv.)
  • Heste som er svære at hente fra folden eller i boksen
  • Tilridning og forberedelsen fra jorden
  • At styrke hestens krop og bevægelsesmønster via arbejde fra jorden

Brug hestens eget sprog – så forstår den dig

Mit arbejde med hestene og deres mennesker har sit udgangspunkt i to grundlæggende elementer. Det ene er hestens sprog – hvordan vi forstår det, og hvordan vi med vores egen krop kan bruge det til at kommunikere med hesten på en måde, som den instinktivt og helt naturligt forstår. At bruge hestens eget sprog er den korte og sikre vej til at opnå den tillid og respekt, som er forudsætningen for et gensidigt trygt og positivt samarbejde mellem hest og menneske. Derfor er hesteforståelsen og læren om, hvordan hesten opfatter sin omverden, mennesker og vores adfærd et helt afgørende grundelement i mit arbejde med heste og deres mennesker.

Din hest er dit spejl – du kan bruge det konstruktivt

Det andet element er spejling, for heste er yderst sensitive og fra naturens hånd udstyret med en ekstremt god evne til at synkronisere med deres flok og omgivelser. Så når vi oplever problemer i samarbejdet med vores heste, vil der altid være spejling involveret på en eller anden vis. Derfor er bevidstheden herom og evnen til at se indad og finde de uhensigtsmæssige spejlinger mellem hest og mennesker afgørende for at løse problemerne effektivt.

Spejlingerne kan både være følelsesmæssigt/mentalt som fx rideangst, der skaber nervøsitet i hesten. Eller ejeren, som er vred efter et skænderi med kæresten, når han/hun kommer ud i stalden og derfor møder en hest med ørerne tilbage og en afvisende attitude. Men det kan også være rytteren, som er stiv i sin venstre skulder – måske uden selv at være bevidst om det – og som bliver ved med at have problemer med at få hestens venstre skulder ind på plads i ridningen. Spejlingerne sker hele tiden mellem os og vores heste, og kunsten er at blive bevidst om dem, at kigge indad og finde deres årsag, så negative mønstre kan ændres til positive.

 

Den sikre vej til harmoni og succes bygger på gensidig tillid og respekt

Det kan synes lettere sagt end gjort, men med kompetent hjælp kan det lykkes til stor glæde og lettelse for både hest og menneske. Og uanset hvilken vej man vil gå med sin hest – om det er dressur, spring, tricks eller en helt anden vej, så vil vejen føles kortere og bumpene mindre, når man arbejder bevidst med relationens spejlinger og bruger hestens sprog til at sikre den gensidige forståelse, tillid og respekt.

 

 Jeg tilbyder:

·       Adfærdstræning og -undervisning: Jeg hjælper dig med at løse de evt. problemer og lærer dig at optimere dit samarbejde med din hest. Læs nærmere om træning og undervisning i trailerlæsning HER

·       Undervisning i grundridning og/eller arbejde fra jorden

·       Rytteranalyse: Jeg tester ved hjælp af en Balimo stol bevægeligheden af dit sæde samt din vægtfordeling mellem højre og venstre, for og bag. Derefter sætter du dig op på din hest, og vi arbejder med de styrker og svagheder, vi fandt i analysen. Vi forbedrer din kropsbevidsthed og påbegynder ændringen af evt. uhensigtsmæssige mønstre, så du kan lykkes bedre i din ridning.