Ernæring til heste

Viden om hestens ernæringsbehov er relevant for alle hesteejere, fordi foder har en helt afgørende betydning for sundhed, livskvalitet og -længde samt evnen til præstere. Så der er alt at vinde ved at sikre, at foderet indeholder alle de næringsstoffer, hesten har brug for samt at begrænse indtaget af det, den har brug for mindre af.

Ernæringsterapi kan fx forebygge og understøtte behandling af:

  • Fordøjelsesproblemer som kolik, efterløb, diarré og forstoppelse
  • Luftvejsproblemer
  • Hudinfektioner som muk, svamp og hot-spots
  • Sommereksem, allergier og nældefeber
  • Forfangenhed (laminitis)
  • Equine metabolic syndrome (EMS)
  • Cushings syndrome (PPID)
  • Melanomer
  • Sarcoider
  • Andre ubalancer i immun-, nerve- og eller hormonsystem
  • Heling efter skader eller sygdom

For at alle processer i hestens krop kan fungere optimalt, er de afhængige af, at hestens foder indeholder de rigtige byggesten i tilstrækkelige mængder. Hvis det ikke er tilfældet, vil der opstå mangler, og nogle funktioner og processer vil blive svækket med sygdom og mistrivsel til følge. Derfor ligger en afgørende del af både sygdomsforebyggelse og -bekæmpelse i det foder, du som ejer giver din hest, for tilførslen af den rette næring er helt grundlæggende for kroppens evne til at holde sig sund, forsvare sig mod sygdom og hele og genopbygge. 

Foderanalyse, -rådgivning og ernæringsterapi til heste

Hvis du er interesseret i at blive klogere på den optimale fodring af din hest, eller på hvordan du bedst kan hjælpe den igennem sygdom eller skader ved hjælp af ernæringsterapi, tilbyder jeg flg.:

  • Foderanalyse 350,-

Kontakt mig og fortæl mig så præcist som muligt, hvad din hests foder består af inkl. Hø, græs og evt. tilskud. Jeg skal også bruge information om dens alder, størrelse, hvor meget den trænes, og hvordan den trives eller mistrives – meget gerne også et nyere billede af hesten. Med udgangspunkt i de informationer, du giver mig, laver jeg en skriftlig analyse af fodersammensætningen – med fokus på både ingredienser og energifordeling. Analysen indeholder også evt. forslag til ændringer og/eller tilføjelser til fodringen. Jeg sender analysen til dig pr. mail.

  • Ernæringsterapi konsultation + skriftlige anbefalinger 800,- + evt. kørsel

Book en tid til en konsultation, hvor jeg kommer ud til jer, ser din hest og forklarer og vejleder dig i, hvordan du kan hjælpe din hest via optimeret ernæring.

  • Ernæringsterapi og -rådgivning pr. tlf. 160,- pr. påbegyndt kvarter

Kontakt mig og book en tid til tlf. rådgivning, hvor du kan få en ernæringsterapeutisk vinkel på de problemer, du ønsker hjælp til samt konkrete råd til og viden om, hvordan du kan hjælpe din hest via ernæring.

  • Ernæringsterapi i forbindelse med undervisning, konsultation eller behandling 350,-

Når jeg møder dyrene, vil jeg altid give et råd om foderændring, hvis jeg ser tydelig grund til det, men hvis du ønsker mere grundige forklaringer og rådgivning om foder og/eller ernæringsterapi ansigt til ansigt, giver jeg også meget gerne det. Fortæl mig det blot inden mit besøg, så jeg kan sætte tid af til det.

Forfangenhed - årsager og forebyggelse via ernæringsterapi

Heste er altid sultne

Heste bør have adgang til føde det meste af tiden, da deres krop er skabt til at tygge og fordøje nærmest uafbrudt hele døgnet, kun afbrudt af en lur eller fysisk aktivitet for at flytte sig efter mere føde. Så det at sikre konstant eller hyppig adgang til foder er en afgørende forudsætning for deres trivsel, idet selv få timer med tom mave skaber overhængende risiko for udvikling af mavesår og generel mistrivsel.

Stråfoder

Store mængder stråfoder er nødvendig for at sikre al den tyggetid, hestene har brug for, og græs og hø er som udgangspunkt det mest naturlige foder for en hest, så adgang til enten græs eller hø er også den bedste måde, hvorpå de mange timers nødvendige tyggetid kan opnås. Nogle heste spiser mere, end deres energibehov, hvis de har fri adgang til græs og hø, og i de tilfælde kan det være nødvendigt at begrænse dem ved at erstatte ”fri buffet” med mange hyppige, små måltider fordelt over døgnet, så man begrænser mængden uden at risikere tom mavesæk.

Hø og græs – de ubekendte faktorer i fodringen

Det mest komplicerede i fodringen af heste er lige præcis det græs/hø, som er så nødvendig for deres sundhed og trivsel. For hø er jo ikke bare hø, og græs er ikke bare græs. Næringsindholdet varierer efter græstype, vejr, jordbundsforhold, plantens livscyklus osv. Græs og hø er et helt studie i sig selv. Høet er lidt mere ”statisk” at have med at gøre forstået på den måde, at man kan sende det til analyse, når det er slået og presset og dermed få et indblik i energifordelingen. Hvorimod indholdet i græsset vil ændre sig hele tiden i takt med plantens livscyklus og vejrets indflydelse.

Balanceret og komplet fodersammensætning

Der er dog nogle grundlæggende ting, der gør sig gældende størstedelen af året for rigtig mange heste i Danmark, og det er, at deres stråfoder indeholder relativt store mængder kulhydrat, mens mængden af protein og fedt er for lav ift. deres behov. Derudover er stråfoderets indhold af mineraler også utilstrækkeligt, så en balanceret og komplet fodersammensætning kræver, at vi både tilfører en tilstrækkelig mængde stråfoder af god kvalitet, men også at vi supplerer med de næringsstoffer, som høet ikke indeholder tilstrækkeligt af. Når vi fejler her, giver det problemer for hestens helbred.

I øvrigt bør intet foderprodukt beregnet til at hælde i krybben kaldes fuldfoder, for alle heste har brug for store mængder godt hø eller græs hver dag for at vedligeholde en god fordøjelse og en sund krop. Så et krybbefoder kan aldrig alene forsyne hesten med alt, hvad den har brug for, uanset om der står fuldfoder på emballagen.

Hestefoder-junglen

Der er et utal af fuldfoderprodukter og tilskudsprodukter på markedet, og der er lige så mange holdninger til, hvilke mærker og hvilke produkter der er bedst, så det kan være svært som hesteejer at træffe de rigtige valg. Men når alt kommer til alt, er det afgørende for hestens fodring, om den samlede energifordeling og næringsindhold er balanceret i forhold til hestens behov, når man kigger på hele foderplanen inkl. Det stråfoder, der meget gerne skulle udgøre størstedelen.

Hvis du ønsker at udvide din viden med en objektiv og uvildig rådgivning om hestefoder og/eller ernæringsterapi med udgangspunkt i faglig viden om fodermidler og hestens biologi, er du meget velkommen til at kontakte mig.