Gå tur med din hest - det er godt for både krop og sjæl

 

Hos mig er gåture en fast del af træningen af mine heste (og mit æsel). Uanset deres alder, temperament osv., og uanset om de rides eller ej, så foregår en del af træningen her hos mig altid fra jorden, og en del af den træning er gåturene. Jeg bruger træningen fra jorden til at styrke relationen mellem hesten og mig samt opbygge styrke, balance og koordination, før hestene overhovedet tilrides, men også sideløbende med ridningen senere i deres uddannelse.

Hestene bruger deres krop anderledes under belastningen fra en rytter – især hvis de endnu ikke har opbygget nok styrke til at bære deres egen og rytterens vægt hensigtsmæssigt, og derfor gør jeg meget for at sikre, at de er blevet stærke nok, før de rides, og hvis jeg støder på noget i ridningen, der er svært for dem, vil jeg typisk træne det fra jorden, før jeg beder dem gøre det med rytter.

Den mentale gevinst ved gåturene

Gåturene er den simpleste del af min træning fra jorden, men ikke desto mindre har de stor værdi både fysisk og mentalt. Undervejs på turene møder vi forskellige udfordringer, som hesten lærer at forholde sig til, og det styrker vores relation, når hesten oplever, at den kan stole på, at jeg påtager mig det ledende ansvar for vores lille flok på to. Det viser jeg den ved at bevare roen i enhver situation og bestemme tempo og retning for vores tur. Det giver hesten positive erfaringer, ro i krop og sind og tillid til mig, som vi ligeledes har gavn af i al den anden træning, vi også laver.

Fundamentet skal være i orden først

Før jeg begynder at gå tur med en ny hest, sikrer jeg naturligvis, at vi i træningen hjemme først har etableret et samarbejde, som har givet hesten tillid til mig og mine beslutninger, og hvor hesten har lært, at det er positivt at følge mig og lade mig tage det ledende ansvar for vores flok. Med det som fundament kan vi nemlig få gode, afslappede og lærerige gåture, hvor hesten er tryg ved at følge mig, og hvor jeg får lov at styre tempo og retning uden modstand fra hesten, hvilket er både rart, praktisk og sikkert for begge parter, og det sætter os i stand til at overkomme de uforudsigelige udfordringer, vi møder på vores vej på en god måde. Jeg går altså ikke ud på tur med hestene, før jeg ved, vi har skabt en relation, hvor hesten følger mig villigt i enhver situation og har tillid til, at jeg kan tage ansvaret og passe på os, hvad end vi møder.

Hvis du har udfordringer med dette ”tillidsfundament” med din hest, hjælper jeg jer naturligvis meget gerne igennem udfordringerne, så I også kan få dejlige gåture og alt det andet gode, man får med sin hest, når relationen er tæt og tillidsfuld.  

Gåture gør kroppen godt

Når din hest har lært at følge dig afslappet og have tillid til, at du tager ansvaret på jeres gåture, giver det den mulighed for at slappe af i sin krop, strække sig frem og træde afslappet igennem med et sundt flow igennem hele sin krop. Den får således brugt sin krop på en anden måde, end når den arbejder på banen og under rytter, og når du går med den i en løsthængende line uden pres (fordi den følger dit tempo villigt), giver det hesten fuld frihed til at afspænde totalt og finde balance i sin krop på det ligeudrettede spor. Det, at retningen det meste af turen går ligeud, gør det til en rigtig god afveksling til det voltearbejde, vi ofte laver rigeligt af med vores heste, og hvor der let kan opstå overbelastning af forskellige dele af kroppen, hvis bevægelsesmønster, holdning og styrke ikke er helt optimalt.

Så de afslappede gåture har altså stor værdi for kroppen i form af både afspænding og styrke, fx når turen går op ad bakker eller på skiftende underlag, hvor proprioceptionen også styrkes effektivt, så de vigtige, små stabiliserende muskler udvikles, og din hest får en stærkere ”core”.

Selvfølgelig kan gåturene ikke i sig selv løsne alvorlige låsninger og blokeringer i hestens krop, men de kan bidrage til at forebygge dem, og i kombination med kranio sakral terapi eller anden osteopatisk behandling kan de også bidrage til at løse problemerne og bringe kroppen tilbage i balance.

Så jeg ønsker dig og din hest rigtig god gåtur 😊

 
Anne Tine Rasmussen